Schrijven is een levensbehoefte. Schrijven is in contact treden met, noem het maar: de Bron. 

Vandaag wil ik het met je hebben over schrijven. En over wat schrijven voor je kan doen. Tenminste als je het gedurende een langere periode consequent iedere dag doet. Ik wil je graag vertellen over de helende en transformerende kracht van schrijven, die je niet licht moet onderschatten. Het  heeft mij zeer verhelderende inzichten opgeleverd en mij en mijn leven enorm verrijkt en in positieve zin veranderd. Dat kan het ook voor jou doen. Je leven verrijken en ten gunste veranderen. Mocht je die wens of behoefte hebben. (Anders kun je de rest van het verhaal over slaan, want voor jou niet interessant).

Maar alleen door het iedere dag te doen, iedere dag te schrijven, en nu kan ik niet meer zonder. Ik wil niet meer zonder. Want ik voel me zoveel beter met schrijven. En mijn leven stroomt als het ware mee, met de stroom van letters die op het papier verschijnen, en dan raak ik afgestemd op het leven zelf, dat ten diepste een beweging van vreugde en dankbaarheid is (mijn ervaring) en dan verloopt alles moeiteloos en ontspannend. Hoe het werkt? Heel simpel; je start de dag met schrijven en je eindigt je dag ermee.  En je schrijft over twee dingen: vreugde en dankbaarheid.

’s Ochtends schrijf ik op welke vreugdevolle dingen ik allemaal nog graag wil ervaren. Welke wensen en verlangens ik allemaal heb. Voor de dag van morgen, maar juist ook voor die vandaag. Wat wil ik vandaag allemaal ervaren?  Hoe wil ik me vandaag voelen? Wat wil ik vandaag allemaal gaan doen? Wat maakt me blij? Wat heb ik nodig?  Waar heb ik vandaag behoefte aan?  Daar heb ik een apart schrift voor, ik hang daar namelijk dan ook zoiets van een actieplan aan, een to-do lijstje en dat werk ik dan (zoveel mogelijk) af, die dag.

En ’s avonds voor het slapen gaan, schrijf ik in mijn dankbaarheidsdagboekje, dat op mijn nachtkastje ligt, en daar schrijf ik iedere dag in hoe ik me gevoeld heb die dag, van super relaxed tot mega gefrustreerd, en alles daar tussen in, en daarna schrijf ik alle dingen op van die dag waar ik dankbaar voor ben. En daarmee verdwijnen als sneeuw voor de zon, de laatste restjes frustratie, mochten die er al, of nog zijn. Zodat je dus altijd ontspannen gaat slapen. Dat is een prettige bijkomstigheid. En alleen al reden genoeg om lekker te gaan schrijven.

Waar het natuurlijk uiteindelijk allemaal om draait is aandacht. Alles draait alleen maar om aandacht. Waar is je aandacht? Alles wat je aandacht geeft groeit, dat weten we. En dus is de vraag: wil jij groeien en bloeien? Geef dan aandacht aan jezelf. Investeer in jezelf. Als jij verandert, verandert de wereld om je heen. Dat is wat er gebeurt. En dat is wat schrijven je kan opleveren. Door contact te maken wat er in je leeft en dit tastbaar te maken door het op schrift te zetten, gaat het leven. Jij gaat (meer) leven. En dan zul je niet alleen tot het besef komen dat jij en je leven niet gescheiden zijn. Jij bent (jouw) leven, en dat ga je dan ervaren. En dat is een fantastische ervaring. Je komt veel meer in de juiste flow. Dat is toch geweldig?  En dat wil ik graag aan je overdragen. En je daarin handreikingen doen, in de vorm van verschillende opdrachten, om je voor jezelf te laten ontdekken welke manier het beste bij je past.

Ik heb speciaal bij de thema’s van de ZiNiZ Inspiration Movement, workshops intuïtief schrijven, ontwikkeld en ik ga starten met het eerste thema: dans/beweging.  Want daar begint het mee. Het gaat erom eerst in kaart te brengen waar je nu, op dit moment in je leven staat. En, om met de heren van 365 dagen succesvol, te spreken: als je nu zo kijkt naar je leven en als je je leven dan een cijfer moest geven tussen 1 en 10, welk cijfer zou dat dan zijn? En als het geen 10 is, waarom maak jij dat er dan niet van?

Kortom…..Hoe beweeg jij je door het leven? Letterlijk en figuurlijk. Voelt het zwaar of licht? Beweeg jij je licht of zwaar? Verloopt alles een beetje soepeltjes? Of juist helemaal niet?  Eerder een beetje stroef en stram? En hoe zit het met je gedachten en overtuigingen? Valt daar wellicht ook enige starheid in te ontdekken? Anders gezegd: stroomt het of stroomt het niet? Op welke (levens)gebieden wel? En waar niet? Wees eens eerlijk, hoe vaak stel jij jezelf dergelijke vragen?

Ik daag je uit, je zelf uit te dagen en het iedere dag te doen. Doe een belofte aan jezelf. En doe het alleen als je ervan overtuigd bent dat je hem ook gaat waar maken.  En als je twee keer per dag schrijven wel wat veel vindt, begin met 1 keer daags. Maar doe het consequent iedere dag. Maak die afspraak met jezelf en neem jezelf daarin serieus. Na een tijdje wil je niet (meer) anders en zul je vanzelf meer tijd gaan vrij maken om te (kunnen) schrijven. Schrijven is een levensbehoefte. Schrijven is in contact treden met, noem het maar: de Bron. Of dat wat je ten diepste bent. Geef er een naam aan.
Wat ik je wil bieden met deze workshop, is je enthousiast maken, je te inspireren en je ervan te overtuigen dat het je zoveel ongekende vreugde kan brengen. En er is maar 1 manier waarop dat kan, namelijk door het je zelf te laten ervaren. En als je wilt ervaren moet je doen. Consequent. Iedere dag. Je krijgt ook geen gespierd lijf door 1 keer naar de sportschool te gaan, tenslotte. Dus geen excuses meer als:  ik heb geen tijd.
Mijn collega onderneemster en tevens deelneemster aan de ZiNiZ Inspiration Movement, Anke Vermeij-Bits, heeft daar namelijk een hele mooie blog over geschreven. Ze geeft maar liefst 7 tips hoe je tijd voor jezelf kunt creëren. Klik 

Dus gun jezelf die kans, gun jezelf een leven van vreugde en dankbaarheid. Iedere dag, ieder moment opnieuw. Hier wil ik dan Nicky Verbeek nog even aanhalen, (Nicky geeft op regelmatige basis zogeheten satsang bij ZiNiZ, en heeft een boek geschreven: Je bent vrij.)

Nicky zegt dan ook: “Je bent vrij, ieder moment opnieuw”, en zo is het precies. En dat moet je niet alleen beseffen, in de zin van snappen, nee je kunt het gaan realiseren, je kunt het (gaan) leven, en dat begint met het op te schrijven, door je diepste wensen en verlangens, letterlijk toe te vertrouwen aan het papier. Daarmee wordt het tastbaar. Daarmee wordt het echt. Het staat er zwart op wit. Vluchten kan niet meer.
Nou als er dan verder geen goede argumenten meer zijn waarom je er niet aan zou beginnen, dan zou ik zeggen: geef je op en meldt je aan. Dan gaan we er samen iets moois van maken.
Workshop intuïtief schrijven met als thema: (levens)dans/beweging.                   Zaterdagmiddag 6 (aanvang: 14.00 uur) en woensdagavond 10 mei (aanvang: 19.30 uur). Voor meer info en aanmelding zie ZiNiZ Deventer

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s